Dimljeni losos

Zgodovina

Praksa dimljenja lososa ima globoke zgodovinske korenine in je povezana z metodami konzerviranja, ki so jih skozi stoletja razvile različne kulture. Dimljeni losos je že dolgo prisoten v mnogih kulturah po svetu, jed so skozi zgodovino pripravljali Indijanci, Skandinavci, Škoti, Irci, judje… . V srednjem veku je dimljeni losos postal del prehrane ljudi, ki so ga uživali v juhah in solatah. V 19. stoletju je s pojavom izboljšanih načinov transporta in hlajenja dimljeni losos postal širše dostopen tudi zunaj svojih tradicionalnih regij. Razvili so se komercialni postopki prekajevanja in dimljeni losos je postal priljubljen kot luksuzni prehrambeni izdelek. Danes dimljeni losos ni le tradicionalna in zgodovinska jed, temveč tudi zelo cenjena in vsestranska sestavina, ki se uporablja v različnih kuhinjah po vsem svetu.

Vrsta rib

Vrsta rib, ki se uporablja za dimljeni losos, je običajno atlantski losos (salmo salar) ali vrste pacifiškega lososa, kot so sockeye (rdeč), coho (srebrni) ali chinook (kraljevi losos). Te sorte lososa so znane po bogatem okusu in mastnem mesu, kar prispeva k sočnosti dimljenega izdelka. Atlantski losos se običajno uporablja za proizvodnjo dimljenega lososa v Evropi, medtem ko je pacifiški losos bolj razširjen v Severni Ameriki. Losos je zelo dober vir omega-3 maščobnih kislin, visokokakovostnih beljakovin ter različnih vitaminov in mineralov.

Dimljenje lososa je priljubljen način priprave te okusne ribe, ki ji daje bogat in dimljen okus. Tukaj je osnovni postopek za pripravo jedi:

Fileti lososa: Uporabimo sveže, kakovostne fileje lososa.

Sestavine: sol, sladkor, voda. Lahko dodamo tudi: črni poper, česen v prahu, limonino lupino.

Les za dimljenje: Uporabimo lesne sekance ali kose lesa, primerne za dimljenje, najpogosteje se uporablja les kot so jelša, jabolko ali javor.

Priprava slanice

V posodi za mešanje zmešamo sol, sladkor in vodo, da dobimo slanico. Razmerje je običajno 1:1 za sol in sladkor. Količino lahko prilagodimo glede na naš okus. Fileje lososa nato položimo v posodo in jih prelijemo s slanico, tako da so popolnoma potopljeni. Posodo postavimo v hladen prostor in fileje nato pustimo od 5-11 ur (odvisno od debeline filejev). Po soljenju filejev, fileje vzamemo ven in jih  temeljito operemo pod hladno vodo, da odstranimo odvečno sol.

Dimljenje lososa

Losos položimo na rešetko in ga pustimo, da se nekaj ur ali čez noč suši na zraku v hladilniku. To pomaga oblikovati ovoj, lepljivo zunanjo plast, ki pomaga, da se dim oprime rib. Na fileje lososa nanesemo mešanico začimb: črni poper, česen v prahu in limonino lupino. Če uporabljamo lesne sekance, jih pred kajenjem namočimo v vodo za približno 30min. V prekajevalnici zanetimo ogenj in naštimamo temperaturo približno med 80–100 °C. Fileje lososa razporedimo po rešetki za dimljenje, tako da med posameznimi kosi pustimo prostor za kroženje dima. Če uporabljamo lesne sekance, jih dodamo v kadilnico neposredno na oglje. Pazimo da ohranjamo konstantno temperaturo kajenja. Skupni čas dimljenja je različen, vendar je običajno od 0,5-3 ure, odvisno od debeline filejev. Losos je pripravljen, ko doseže notranjo temperaturo 63 °C in ima kosmičasto strukturo. Preden ga postrežemo, pustimo da dimljeni losos nekaj časa počiva, da se okusi povežejo.

Dimljeni losos je vsestranska sestavina in jo lahko uživamo na različne načine. Običajno se uporablja v sendvičih, žemljicah s kremnim sirom, solatah in predjedeh. Pogosto ga postrežejo tudi s kaprami, rdečo čebulo in rezinami limone.

Viri

  1. https://unsplash.com/photos/person-slicing-salmon-8e3Bu6W_i6I
  2. https://unsplash.com/photos/sliced-bread-with-sliced-tomato-on-brown-wooden-chopping-board-CmFJ4IzEf7Y
  3. https://unsplash.com/photos/raw-meat-44kkiS0N1TQ
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Smoked_salmon
  5. https://www.youtube.com/watch?v=2yYCBz8Ps5w
  6. https://sl.food-of-dream.com/publication/56935/
  7. https://www.drva.info/dimljen-losos-recepti-drva-info

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor